Γιώργος Ζαχ. Ασαργιωτάκης – Ποιος ήταν ο εμπνευστής της Cretanart Productions

ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΧ. ΑΣΑΡΓΙΩΤΑΚΗΣ (1936-2019)

Γεννήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 1936 στο Ηράκλειο. Το πατρικό του σπίτι ήταν στην οδό Ταξιάρχου Μαρκοπούλου. Ο πατέρας του Ζαχαρίας, καταγόταν από το χωριό Κερά Λασιθίου ενώ η μητέρα του Άννα, το γένος Παπαδάκη, από το χωριό Σταμνή Πεδιάδος. Τα πρώτα του χρόνια έζησε μεταξύ της περιοχής του Αγ. Μηνά και της κεντρικής αγοράς (Γρουσουζάδικα) όπου διατηρούσε εστιατόριο ο πατέρας του.

Μετά το δημοτικό (Πρότυπο) τελείωσε την τεχνική σχολή Ηρακλείου (Εμπορ. Βιομηχ. Επιμελητήριο). Σε ηλικία 18 ετών δίνει χωρίς αποτέλεσμα εξετάσεις στη Σχολή Καλών Τεχνών του Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Την ίδια χρονιά γίνεται δεκτός στην Ανωτέρα Σχολή Κιν/φου και Θεάτρου “Σταυράκου” στο τμήμα σκηνογράφων. Με προτροπή των καθηγητών του Γρηγ. Γρηγορίου και Κάρολου Κουν μεταγράφεται στο τμήμα σκηνοθεσίας. Από το 2ο έτος, παράλληλα με τις σπουδές του, εργάζεται ως βοηθός σκηνοθέτη δίπλα σε γνωστά ονόματα της εποχής (Γκρεγκ Τάλας, Γιάννης Δαλιανίδης, Ζυλ Ντασέν, Μελίνα Μερκούρη, Αλίκη Βουγιουκλάκη, Μπάρκουλης, Γκιωνάκης, Ορέστης, Αυλωνίτης, Ρίζος κ.α.).

Το 1958 γυρίζει σε φιλμ 16mm, για τις πτυχιακές του εξετάσεις, το ντοκιμαντέρ «Πολύχρωμες ρίγες» που του εξασφαλίζει υποτροφία για μεταπτυχιακό στη Γαλλία. Υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία ως έφεδρος αξιωματικός στις ειδικές δυνάμεις (Β’ Μοίρα Καταδρομών).

Το 1961 πηγαίνει στο Παρίσι όπου παράλληλα με τον κινηματογράφο παρακολουθεί μαθήματα ζωγραφικής δίπλα στον διάσημο ζωγράφο Soungouroff και χορογραφία στη σχολή του Rolan Peti. Από το Παρίσι στέλνει ανταποκρίσεις με καλλιτεχνικά θέματα που δημοσιεύονται στον αθηναϊκό τύπο. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα σκηνοθετεί το θεατρικό έργο «Βροχοποιός» του Αμερικανού συγγραφέα Richard Nash.

Σε ηλικία 26 ετών η εταιρία “Orestis Films” του αναθέτει να γυρίσει ένα ντοκιμαντέρ βασισμένο στο βιβλίο του Ν. Καζαντζάκη «Καπετάν Μιχάλης». Το ντοκιμαντέρ αυτό γυρίζεται εξ’ολοκλήρου στο Ηράκλειο σε ασπρόμαυρο φιλμ Negatif 35mm, με τίτλο «Περήφανη Ράτσα». Με το ντοκιμαντέρ αυτό γίνετε γνωστός στους καλλιτεχνικούς κύκλους και στο ευρύ κοινό ο Νίκος Ξυλούρης, με αποτέλεσμα τη μετέπειτα λαμπρή του καριέρα.

Παρόλο που υπήρξαν εγκωμιαστικές κριτικές για το τελικό αποτέλεσμα, ο ίδιος θεωρεί τη δουλειά του μέτρια και σε συνδυασμό με τη γενική προχειρότητα που επικρατούσε την εποχή εκείνη στον ελληνικό κινηματογράφο, αποφασίζει να εγκαταλείψει την Αθήνα και να εγκατασταθεί μόνιμα στη γενέτειρά του, ασχολούμενος με παρεμφερή επαγγέλματα.

Δημιουργεί στο Ηράκλειο (Πλ. Καλλεργών) ένα γραφείο με αντικείμενο τη διανομή των φιλμ σε φορητά συνεργεία προβολής, καθώς και στις αίθουσες όλης της Κρήτης. Στο σύνολό τους σχεδόν οι εταιρείες παραγωγής και εισαγωγής κιν/κών ταινιών του αναθέτουν την αντιπροσωπεία τους για όλη την Κρήτη.

Το 1967 αποφασίζει να ασχοληθεί με τον χώρο της ψυχαγωγίας και δημιουργεί το “Auto Club” στη Λ. Κνωσού. Είναι το πρώτο Pop-Rock Club που δημιουργείται στην Κρήτη και από την πίστα του εμφανίζονται γνωστά συγκροτήματα της εποχής όπως οι “Olympians”, “Νοστράδαμος” κ.ά., ενώ παράλληλα βοηθά νέους μουσικούς και τραγουδιστές να ξεκινήσουν μια επιτυχημένη καριέρα.

Την ίδια χρονιά ανακαλύπτει τα Μάταλα και δημιουργεί την ταβέρνα/καφετέρια «Δελφίνι». Τον επόμενο χρόνο με τη βοήθεια του νεαρού τότε δημοσιογράφου Νίκου Χαρδαβέλα και του περιοδικού “Εικόνες” διοργανώνει στην παραλία των Ματάλων το «Παγκόσμιο Συνέδριο Hippies», με αποτέλεσμα η περιοχή να προβληθεί από όλα τα διεθνή Μ.Μ.Ε. και να γίνει γνωστή τόσο στην Ελλάδα όσο και σ’ ολόκληρο τον κόσμο, ενώ με δική του ιδέα ο σκηνοθέτης Γιάννης Δαλιανίδης γυρίζει στα Μάταλα κινηματογραφική ταινία με πρωταγωνίστρια την Ρένα Βλαχοπούλου.

Την επόμενη χρονιά, στη Λ. Κνωσού στο Ηράκλειο, ανοίγει το πρώτο Night Club με ζωντανό πρόγραμμα με την επωνυμία “Ζορμπάς”. Στο χώρο αυτό παρουσιάζεται ελαφρολαϊκό πρόγραμμα πλαισιωμένο από show. Για τους θερινούς μήνες δημιουργεί στην παραλία Καρτερού τον θερινό “Ζορμπά” όπου εμφανίζονται μερικά από τα διασημότερα ονόματα της ελληνικής μουσικής, ενώ εντυπωσιάζει με το πρωτότυπο ντεκόρ του. Παράλληλα, την ίδια εποχή διευθύνει διάφορους χώρους ψυχαγωγίας, όπως το “Hermis Club” στο ομώνυμο ξενοδοχείο του Αγ. Νικολάου, το “Malia by Night” στα Μάλια και το “Sirines Club” εντός του ξενοδοχείου “Sirines”.

Το 1976 δημιουργεί εικοσαμελές φολκλορικό συγκρότημα με την επωνυμία “Creta Folkore Group” που παρουσιάζει φολκλορικές παραστάσεις σε διάφορους τουριστικούς χώρους. Από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του “Creta Maris Hotel” αναλαμβάνει τη Δ/νση και οργάνωση του ομώνυμου Night Club, παρουσιάζοντας για δύο χρόνια ζωντανό ελαφρολαϊκό πρόγραμμα.

Το 1978 ξεκινά την εκμετάλλευση του Night Club “Ακτή Ζευς”, ένας χώρος που για μία δεκαετία κυριάρχησε στα καλλιτεχνικά δρώμενα της Κρήτης. Από το “Ακτή Ζευς” πέρασαν όλα τα μεγάλα ονόματα της ελληνικής μουσικής (Γιώργος Ζαμπέτας, Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Στράτος Διονυσίου, Γιώργος Μαρίνος, Χάρρυ Κλύνν κ.α.), τα μεγαλύτερα μπαλέτα και οι μεγαλύτερες ατραξιόν της Ευρώπης. Υπήρξε πρωτοπόρο για την εποχή του και πολλά ήταν τα Club των Αθηνών που αντέγραψαν το στυλ του.

Το 1979 διοργανώνει για πρώτη φορά στην Κρήτη με τη συνεργασία των εφημερίδων «Απογευματινή» Αθηνών και «Πατρίς» Ηρακλείου, τα Παγκρήτια Καλλιστεία «Μις Κρήτη». Ο διαγωνισμός αυτός έγινε θεσμός τον οποίο η τηλεόραση Κρήτη TV συμπεριέλαβε από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της στο πρόγραμμα της.

1981-1982 αναλαμβάνει τη Δ/νση και εκμετάλλευση του γνωστού κέντρου «Αριάδνη» όπου για μία ολόκληρη χειμερινή σαιζόν εμφανίζεται η Βίκη Μοσχολιού με τους συνεργάτες της, προσφέροντας στην Κρήτη ψυχαγωγία υψηλού επιπέδου.

Το 1985 δημιουργεί εκ θεμελίων στην παραλία ελληνοπεραμάτων το κέντρο «Πέταλο» (χειμερινό – θερινό) που κυριαρχεί για αρκετά χρόνια στη νυχτερινή ζωή της Κρήτης. Σήμερα εξακολουθεί να λειτουργεί με την επωνυμία “Olympia Palace”.

Το 1988 εξασφαλίζει στην περιοχή του Αλμυρού ποταμού μια βαλτώδη έκταση και την μετατρέπει στο περίφημο “River Center” (disco/καφετέρια/restaurant), που για πολλά χρόνια ήταν το αγαπημένο στέκι Ηρακλειωτών και ξένων.

Το 1994 καθιερώνει ένα νέο καλλιτεχνικό θεσμό με τη συνεργασία της Κρήτη TV. Πρόκειται για τον «Παγκρήτιο Φωνητικό Διαγωνισμό». ‘Ένα διαγωνισμό που έχει αναδείξει έως σήμερα αρκετούς νέους καλλιτέχνες στο χώρο του τραγουδιού.

Έχει γράψει το μυθιστόρημα-ντοκουμέντο «Νταχάου» το οποίο έχει δημοσιευθεί σε συνέχειες στην πρώτη σελίδα της τοπικής εφημερίδας «Πατρίς», ενώ πολλά είναι τα δημοσιευμένα κείμενα του στον τοπικό και αθηναϊκό τύπο. Στο αρχείο του υπάρχουν πολλά ανέκδοτα, ποιητικά και λογοτεχνικά δοκίμια. Από το 1960 ήταν κάτοχος δημοσιογραφικής ταυτότητας με την υπογραφή του αείμνηστου Αθηναγόρα Μυκωνιάτη.

Είχε παντρευτεί δύο φορές, με την Βούλα Καψαλάκη με την οποία απέκτησε μία κόρη, την Άννα, και με τη Δέσποινα Τριανταφύλλου με την οποία απέκτησε δυο γιούς, τον Γιώργο και τον Λάμπρο.

Μοιραστείτε το!

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *