Με Τόνι Σφήνο η Τελετή Έναρξης του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού

Ο μεγαλύτερος πολιτιστικός θεσμός στην σύγχρονη Κρήτη, ανοίγει την αυλαία του! Το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι 2019 σάς προσκαλεί στην επίσημη Τελετή Έναρξης την Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου με τον Toni Sfino να δίνει το σύνθημα για… “Χορό στον Χώρο και στον Χρόνο!”

Από το απόγευμα ξεκινάμε με τα παιδιά Το πρώτο μας ραντεβού είναι με τους μικρούς μας φίλους στις 5 και μισή το απόγευμα, στην Porta Guora, την… Μεγάλη Πόρτα του Ρεθύμνου, όπου θα ευχαριστηθούν με τα παιδικά δρώμενα που έχουν επιμεληθεί οι δομές της ΚΕΔΗΡ. Λίγο αργότερα, στις 6 και μισή το απόγευμα, τα παιδάκια που συμμετείχαν στα δρώμενα, θα συνοδεύσουν και τους… ενήλικες καρναβαλιστές πια, ξεκινώντας μια ιδιαίτερη… πομπή, το Μικρό μας… Καρναβαλάκι! Συνεχίζουμε με καρναβαλική βόλτα στην παλιά πόλη Θα διανύσουν όλη την Αγορά του Ρεθύμνου με τις γραφικές εικόνες της, στην Κρήνη Αλβίζε Ριμόντι, θα στρίψουν για να φτάσουν στην οδό Αρκαδίου, τον πιο εμπορικό δρόμο της πόλης με την ενετική Λότζια του Ρεθύμνου και θα φτάσουν γύρω στις 7 και μισή το βράδυ στην πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη, στην αλλοτινή πύλη της Άμμου, στην καρδιά της παραλίας του Ρεθύμνου.

Στην Πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη θα γίνει η Κήρυξη της Έναρξης! Εκεί όμως ήδη από τις 6 και μισή το απόγευμα θα έχουν ζεστάνει την ατμόσφαιρα και την κεντρική σκηνή της Τελετής Έναρξης, σχολές χορού που θα μάς βάλουν στο κλίμα του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού 2019 – “Ο χορός στον χώρο και στον χρόνο”! Δε θα έπρεπε να σάς αποκαλύψουμε και πολλά, λίγα μόνο που καταφέραμε να εκμαιεύσουμε από τους ενορχηστρωτές της βραδιάς, τους… Νίκους μας! Ο Νίκος Μαρκαντώνης και ο Νίκος Μιχάλας που αισθάνονται την ανάγκη να ευχαριστήσουν την ομάδα εθελοντών-καρναβαλιστών, αλλά και των εθελοντών της Τελετής Έναρξης που βοηθούν παντοιοτρόπως για το αποτέλεσμα που θα μας γοητεύσει, κερδίσει και ταξιδέψει μέσα από τον χορό στον χώρο και στον χρόνο με πολλές καινοτομίες! Όσο για τους διαλόγους ανάμεσα στον Βασιλιά Καρνάβαλο και τον συνομιλητή-έκπληξη, η καυστικότητα και η ερμηνεία είναι εγγυημένα από το δίδυμο: Θωμά Καντιφέ – Βιβής Χατζηκωτούλα.

Τα χορευτικά θα είναι εντυπωσιακά και με τεράστια συμμετοχή σχολών! Με τον ΟΚΑ ΑΡΚΑΔΙ και το Τμήμα Ενόργανης Γυμναστικής, τη σχολή του διακεκριμένου Γιάννη Τσιμπίδη, την Ομάδα της Κατερίνας Κυριανιτάκη από το Ατσιπόπουλο, τη Σχολή χορού Bailando Fuerte, τη Σχολή χορού Arabesque, τη Σχολή χορού Ελίνας Παναρετάκη με την ομάδα της, τη Σχολή χορού Dance Vibes και το Συγκρότημα Rock Four! Και πόσο αδημονούμε για αυτήν την Τελετή Έναρξης! Να δούμε την επίσημη πρώτη των στολών των Ομάδων, να φωτίσουμε τον ουρανό με χαράς πυροτεχνήματα και να υποδεχθούμε τον άνθρωπο-persona που έχει ήδη συνεπάρει τους καρναβαλιστές στα social media του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού!

Ο Τonis Sfinos ξέρει και από… Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι! Κυρίες και κύριοι, ο πρίγκιπας του πάθους, ο εκρηκτικός τυχοδιώκτης, ο international Tonis Sfinos έρχεται στο Ρέθυμνο με ένα ανατρεπτικό σόου για να διασκεδάσει και να εντυπωσιάσει!  Για την έναρξη της πιο κεφάτης και πολύχρωμης περιόδου, την Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου, καταφθάνει με σκοπό να αναταράξει  τα νερά της διασκέδασης και να προσφέρει κέφι, γέλιο και μοναδικές στιγμές  σε όλους!  Στο πιο δυναμικό Καρναβάλι της χώρας, ο Τόνις και μαζί του στη σκηνή η Lola, η Barbie και η θρυλική μπάντα του, οι Playmates,  θα απογειώσουν, όπως πάντα, τη διάθεσή σας! Ένα ασυμβίβαστο και ατελείωτο πάρτι, που θα σας μείνει αξέχαστο! Τριπλή διάκριση για το Ρέθυμνο!

Την ίδια ώρα, η φετινή μας Τελετή Έναρξης του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού 2019 θα μας ταξιδέψει με τον Χορό στον Χώρο και στον Χρόνο και για μία ευτυχή συγκυρία και τεράστια επιτυχία του Ρεθύμνου, που απέσπασε στη μακρινή Στοκχόλμη της Σουηδίας, το Χρυσό Ελληνικό Βραβείο Ταξιδιού για τον Πολιτισμό και δύο χάλκινα βραβεία ως ο καλύτερος προορισμός της πόλης και της οικογένειας. Το μήνυμα του Δημάρχου Ρεθύμνης – Γιώργη Μαρινάκη: “Το Ρέθυμνο σας προσκαλεί στη μεγάλη γιορτή: Στο Καρναβάλι που γνωρίζετε, αγαπάτε, συμμετέχετε, στηρίζετε, αγκαλιάζετε. Στο Καρναβάλι του Ρεθύμνου, της Κρήτης, των αναμνήσεων σας, των μελλοντικών σας εμπειριών. Στη φετινή διοργάνωση, ο χορός πρωταγωνιστεί: ως έκφραση των μύχιων συναισθημάτων μας, ως αντανάκλαση των ανομολόγητων προσδοκιών μας, ως πεδίο αλληλεπίδρασης, ως ευκαιρία σμίξης της ύλης με το πνεύμα, ως αφορμή επικοινωνίας και δοτικότητας. Κι όλοι εσείς, ως φορείς μιας σημαντικής κληρονομιάς και ως άξιοι συνεχιστές της, καλείστε να βαδίσετε στα βήματα του χορού όπως τα γνωρίζετε, όπως τα διδαχθήκατε από τους δικούς σας ανθρώπους για να πατάτε γερά στη γη κι όπως η φαντασία σας προστάζει, στις τολμηρές αποδράσεις σας σε τόπους που το ανέφικτο γίνεται δυνατό. Σας προσκαλούμε λοιπόν σε τούτη τη χωροχρονική υπέρβαση που επιχειρεί το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι, για να αποκαθηλώσουμε μαζί τα σύνορα που διαχωρίζουν του ανθρώπους και, ακολουθώντας τις ασφαλείς διαδρομές του χορού, να χτίσουμε γέφυρες συμπόρευσης και συνδημιουργίας” Γιώργης Χ. Μαρινάκης Δήμαρχος Ρεθύμνης.

Ο καλλιτέχνης Στέλιος Καλογεράκης που επιμελείται την αφίσα και όλα τα γραφικά της διοργάνωσης: Ο Χορός στον Χώρο και στον Χρόνο – Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι 2019 “Ο χορός είναι μία από τις αρχαιότερες μορφές τέχνης, είναι μία αυτόνομη γλώσσα επικοινωνίας, κατανοητή από όλους τους πολιτισμούς. Η εποχή μας δεν είναι ιδιαίτερα φιλική στο χορό, μπορεί να τον έχει τοποθετήσει στις σχολές ως αντικείμενο εκμάθησης, αλλά έχει θέσει στο περιθώριο την πρωταρχική χρήση του χορού ως ελεύθερη έκφραση, μέσο για αυτοσχεδιασμό και κοινωνική συναναστροφή. Το καρναβάλι είναι, ίσως η μοναδική ευκαιρία για απενοχοποιημένη σωματική έκφραση και επικοινωνία μέσω της κίνησης των σωμάτων. Το εικαστικό της θεματικής, εμπνευσμένο από τα γεωμετρικά θέματα των Carte Postale και των posters του μεσοπολέμου, προσπαθεί να αποδώσει εικονογραφικά την έννοια του χορού μέσα από την ιστορική συνέχεια, αλλά και την βασική παράμετρο της σωματικής έκφρασης, της επικοινωνίας και της ψυχαγωγικής του διάστασης. Ο χορός, ως ερωτικό στοιχείο, μέσα από την παράδοση, ήταν η μοναδική ευκαιρία σωματικής προσέγγισης, αλλά με την αναγκαία τήρηση των αποστάσεων. Το εικαστικό, εικονογραφεί την πρώτη προσέγγιση δύο χορευτών, που, ενώ στροβιλίζονται στο ρυθμό, γίνονται σχεδόν ένα σώμα, ο χρόνος παγώνει και οι μορφές τους μοιάζουν σα να γίνονται μία μεγάλη κλεψύδρα. Παράλληλα οι στολές τους, διακοσμημένες με παραδοσιακά κρητικά διακοσμητικά μοτίβα, και με στοιχεία της τοπικής παράδοσης και γεωγραφίας, προσδίδουν τον τοπικό χαρακτήρα, αλλά και τις πολυπολιτισμικές καταβολές, που αποτελούν βασικό δομικό στοιχείο του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού. Το μήνυμα της εικονογράφησης είναι ότι ο χορός ενώνει τους ανθρώπους, τους τόπους, τους πολιτισμούς ως μία κοινή και διαχρονική γλώσσα επικοινωνίας” Στέλιος Καλογεράκης.

Η Οργανωτική Επιτροπή του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού 2019: Πέπη Μπιρλιράκη, Πόπη Δυνιακού-Κρυοβρυσανάκη, Έλενα Πατσαχάκη, Κώστας Μοσχάκης, Μάνος Παλαφούτης, Κατερίνα Μανετάκη, Ραφαήλ Μανουσάκης και Νίκος Μαρκαντώνης.

Μείνετε συντονισμένοι!

Μεγάλος Χορηγός: Μπύρα Άλφα
Χορηγοί: Ατλαντίδα, The VW Mobile Bar
Τηλεοπτικοί Χορηγοί: ΚΡΗΤΗ TV & STAR

Υπό την αιγίδα: Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού  (Greece AllTime Classic), Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης, Επιμελητήριο Ρεθύμνου

Powered by: Cretanart Productions

Μοιραστείτε το!