Η “Περήφανη Ράτσα” του Γιώργου Ζαχ. Ασαργιωτάκη

Παρουσιάστηκε τη Δευτέρα 06 Φεβρουαρίου 2023 στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου, η έκδοση της κασετίνας με τίτλο “ΠΕΡΗΦΑΝΗ ΡΑΤΣΑ”.

Ένα ντοκιμαντέρ το οποίο έγραψε και σκηνοθέτησε ο Γιώργος Ζ. Ασαργιωτάκης το 1963. Πριν από 60 ακριβώς χρόνια.

Πρόκειται για μια ταινία μικρού μήκους αφιερωμένη στον Νίκο Καζαντζάκη, όπου μέσα από το πνεύμα και τους ήρωες του συγγραφέα, αναδεικνύει την περηφάνια και την κουλτούρα που είχε ο Κρητικός λαός την εποχή εκείνη αλλά και κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας.

Στο σενάριο, ένας διανοούμενος προσκαλεί κρητικούς χορευτές και λυράρηδες σε ένα μνημόσυνο πάνω στον τάφο του Ν. Καζαντζάκη, τους οποίους καθώς κοιτάζει σκέφτεται τους ήρωες του συγγραφέα όπως τον Καπετάν Μιχάλη και τον Ζορμπά.

Το ντοκιμαντέρ αυτό γυρίστηκε εξ’ολοκλήρου στο Ηράκλειο σε ασπρόμαυρο φιλμ Negatif 35 mm, με εταιρεία παραγωγής την “Ορέστης Φιλμ” και συμμετείχαν περίπου 80 ερασιτέχνες οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν από χωριά.

Την ταινία αυτή μπορούμε να τη χαρακτηρίσουμε ντοκουμέντο… αφενός διότι τα γυρίσματα έγιναν σε πολύ γνωστά σημεία του Ηρακλείου όπως είναι τα Λιοντάρια, το Βαλιδέ Τζαμί, το ενετικό φρούριο Κούλε, ο τάφος του Νίκου Καζαντζάκη στο Μαρτινέγκο… και αφετέρου διότι πρωτοεμφανίζονται σπουδαίοι καλλιτέχνες της κρητικής μουσικής όπως ο Νίκος Ξυλούρης, ο Βασίλης Σκουλάς, ο Αβυσσινός, ο  Δερμιτζογιάννης και ο Νίκος Σωπασής.

Ομιλητές στο πάνελ ήταν η Δρ. Παν/μίου Paul Valéry-Montpellier III και Πρόεδρος του Παραρτήματος Ελλάδος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη Κατερίνα Ζωγραφιστού, ο δημοσιογράφος Κώστας Παπαγεωργίου, ο Ανδρέας Αεράκης από τις εκδόσεις “Σείστρον”, ο δημοσιογράφος Κώστας Συλιγάρδος ο οποίος συντόνισε την παρουσίαση, καθώς και ο Managing director της Cretanart Productions και γιος του δημιουργού της ταινίας Γιώργος Γ. Ασαργιωτάκης.

Διοργάνωση: Cretanart Productions

ΠΕΡΗΦΑΝΗ ΡΑΤΣΑ | Official Movie © 1963

Μοιραστείτε το!

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *